lördag 16 november 2013

Känsliga system?!

Oj den här veckan har vi verkligen fått det bekräftat - världen rasar samman när naturen tar tag.
Filippinerna. Vilken katastrof. Ofattbart - det finns liksom inte ord att beskriva det otroliga i det som hänt. V i Sverige är så lyckligt lottade att inte drabbas av stora naturkatastrofer. ELler gör vi det?
Kanske men absolut inte i den omfattning som vi får se. Varför har vi inte ...? Ja lätt att vara efterklok men det är väl dags att handla. Hur ska vi kunna bistå de drabbade på bästa sätt? Ska en packa väskan och åka med beredskap att hjälpa till där det behövs som bäst? Vem hjälper? Röda Korset?
Naturen visar kraft. Och de som undrar - ja jag tror att det är människans påverkan på klimatet med ex utsläpp av växthusgaser od som gör att svängningarna är så stora som nu. Det har alltid varit tyfoner men lika kraftfulla som nu??? Huset blåser bort som löv och stora fartyg landar på husens tak.

Intressant frågeställning:
Hade våra svenska hus pallat en orkan av den storleken som Hayan?
Nä förmodligen inte - eller alldeles säkert inte. Så hur ska man bygga? Kanske är det allt runt omkring byggnaderna vi måste titta närmare på. Känns som att bygga högt är mer osäkert. Men jag är inte expert utan bara tyckare.

Inga kommentarer: