onsdag 30 oktober 2013

Samtalet i klassrummet

Så oerhört viktigt detta är - samtalet mellan två individer. Tillsammans med Ulla Wiklund kommer vi att utveckla vår förmåga att använda parsamtalet i undervisningen på ett mer genomtänkt sätt. Hennes föreläsningar tillsammans med våra egna försök och reflektioner kommer att vara en viktig grund i arbetet.
Vad har jag noterat i mina grupper?
Pass ett...
Ett inledande samtal (klassisk genomgång) med hela klassen. Där deras erfarenheter får styra samtalet. Efter det här momentet som faktiskt inte är så spännande då många tappar intresset och ropar svar rakt ut. Svårare som lärare att få en bra stämning där alla får komma till tals. Nu till spetsiga frågor hmmm av typen inte rätt eller fel. En annan stämning tar över och det blir liksom mer spännande att lyssna på vad kamratparen samtalet om. Allt kommer igen upp på tavlan i form av tankekarta.Ok så långt.

Reflektion!

Pass två...
Flippa runt steken - börjar med öppna frågor och därefter genomgången. Det ska väl sägas att det är olika grupper så resultatet kan inte direkt jämföras men lite tror jag i alla fall...
För resultatet av diskussionen i klassen var att vi på ngt kortare tid faktiskt lärde oss mer. Fantastiskt! Och känslan i gruppen var absolut mer positiv och motiverande.

Funderingar?! Absolut men det kommer i nästa inlägg HAHA

Inga kommentarer: