måndag 3 december 2012

Vår härliga skola!

Nu är skolan maximalt levande igen - alla nior är tillbaka efter sin prao och betygsstressen gör att energin är hundraprocentig...eller?! Svår tid väntar alla, men snart är det elevens val och då blir det kul.
Många av skolans människor har valt att arbeta med fördjupningar och förstärkningar i matematik och NO, vilket betyder att mitt och T´s fantastiska projekt Resedagboken endast fick 4(!) deltagare. Men skam den som ger sig eller hur det nu var farmor brukade säga.
I alla fall så tänker jag dra igång Resedagboken med de 4 och sedan fylla på med ett antal matteelver (de vet ju inte hur roligt vi kommer att ha så efter en dag är alla säkert på dagboken...drömde läraren). Det blir en riktigt bra lösning tror jag eftersom vi på resan använder mycket räkning. Där kan mattegruppen hjälpa oss och vi hjälpa dem att hitta verklighetsbaserade matteproblem.
Vi kommer att jobba en del med kartan (skala), diagram / tabeller (avläsning och reflektion bra inför NP), pris på resor (ekonomi), höjd över havet (meter), mäta (millimeter)....
Men fram för allt ska de resande få resa - planera sin egen upplevelse. Vi kommer att arbeta med bilder och bildredigering. Hur ska vi redovisa projektet? Tänkte först en blogg men funderar nu på PhotoStory i stället. Får se vad eleverna känner för.

Mattegruppen då?
ja förutom vanliga problem relaterade till matematiken kommer de att stötta oss i våra uträkningar, som en expertgrupp alltså. Kanske ska vi bilda en grupp inom varje ämnedel ex. ekonomi. Eleverna får bestämma.
Hur ska mattegruppen /resegruppen visa vad de har lärt sig eller nu ska jag säga något klokt så ha penna och papper redo:
VAD SKA DE GÖRA MED SIN NYFUNNA KUNSKAP?
Var det bra sagt? Vi får se hur responsen från elevgruppen blir. Jag tror att de säkert är intresserade av att bestämma innehållet utifrån målen. Vi har en hel vecka på oss!

Elevdemokratin brukar vara av slaget sken...Hur ändrar vi det så att de känner att de verkligen är med och påverkar?
Avslutar med en bild på skolgården innan snön föll och korridorerna fylldes med blöta människor. Resten är historia.

Inga kommentarer: